Sinir sisteminizi dengelemek, günün yorgunluğunu azaltmak ve bacaklarınızı dinlendirmek için; istediğiniz bir zamanda, istediğiniz bir yerde yapabileceğiniz bu 5 asa-nayı deneyin. Stresten, gerginlikten kurtulmak ve kalbinizi dinlendirmek için yarım saatinizi ayırmanız yeterli.
BALASANA
Tadasana pozunda, ayak baş parmakları birbirine değecek ve topuklar arasında boşluk bırakacak şekilde ayakta durun. Kalçanızı topuklarınıza doğru serbest bırakarak, topuklarınızın üzerine nazikçe oturun. Topuklarınızı kalçanızdan ayırmadan öne doğ-ru eğilerek, alnınızı yere teslim edin ve omurganızı sakinleştirin. Kollarınızı ileriye doğru uzatarak sırtınızı gerdirin, omuz ve kalçadaki esnemeyi hissederken parasempatik sinir sisteminizi dengeleyin. Balasana duruşunda rahat hissettiğiniz süre boyun-ca kalarak, bacaklarınızdaki rahatlamayı deneyimleyebilirsiniz. Dizleriniz zorlanıyor-sa, dizlerinizin arkasına bolster koyarak pozu daha rahat uygulayabilirsiniz.
BADDHA KONASANA
Balasana pozundan, ayaklarınızı öne uzatarak, kalça kemiklerinizin üzerine oturun. Dizlerinizi bükerek, topuklarınızı pelvise yaklaştırın. Dizlerinizi iki yana doğru, mümkün olduğunca yere yaklaştırmaya çalışın. Ayak tabanlarını birbirine değdirirken, el-lerinizle ayak parmaklarınızı kavrayın. Sırtınızı dik tutarak, omuzlarınızı serbest bırakın. Kalça, iç bacak ve dizlerdeki bağ doku esnerken, bacaklarınızın yorgunluğundan tamamen kurtulun. Baddha Konasana pozunda 3-5 dakika aralığında kalarak fiziksel rahatlamayı deneyimleyebilirsiniz. Dizleriniz zorlanıyorsa, her iki dizinizin altına bolster koyarak pozu daha rahat uygulayabilirsiniz.
SUPTA BADDHA KONASANA
Baddha Konasana pozundan, sırt üstü yere uzanın. Dizlerinizi bükerek, her iki tarafa açın ve ayak tabanlarını birbirine değdirin. Bacaklar, Baddha Konasana pozundaki gibi olacaktır. Kollarınızı rahat bir şekilde yanlara yerleştirin ve avuç içlerinizi tavana bakacak şekilde çevirin. Dizlerinizi desteklemek için bolster kullanabilirsiniz. Supta Buddha Konasana Yin bir poz olduğu için; kendinizi yer çekimine bırakmayı deneyimleyebilirsiniz. Düşüncelerinizi çabasız bir şekilde uzaktan gözlemlemeye çalışın, her-hangi bir hikayeye bağlamadan veya dahil olmadan geçip gitmelerine izin verin. De-rin nefesler alıp, verin. Bacaklarınızın hareketsiz olduğundan emin olun ve Supta Baddha Konasana pozunda 3-5 dakika aralığında kalarak bacaklarınızdaki değişimi fark edin.
MATSYASANA
Sırt üstü yere uzanın. Dizlerinizi hafifçe bükerek, alt karnınızı yerden yavaşça kaldırın ve ellerinizi, avuç içleriniz yere bakacak şekilde kalçanızın altına yerleştirin. Pelvisinizi hareket esnasında yerden kalkmayacak şekilde sabitleyin. Ellerinizden ve kollarınız-dan destek alarak, göğüs kafesinizi ve başınızı havaya kaldırın. Dirseklerinizi birbirine biraz daha yaklaştırdıktan sonra, belinizden geriye doğru bükülün ve başınızın tepe-sini yere değdirin. Boynunuzu incitmemek için; tüm ağırlığınızı başınıza vermemek önemli. Dizleriniz bükülü kalabilir ya da dizlerinizi uzatabilirsiniz. Matsyasana pozu; derin kalça fleksörlerini, ön boynu ve kaburgalar arasındaki kasları esnetirken, üst sırt kaslarını ve boynun arkasını güçlendirir. Masa başında oturularak uzun süre geçi-riyorsanız, Matsyasana pozunu her gün uygulamak duruş bozukluklarının önüne ge-çecektir. Herhangi bir rahatsızlığınız yoksa bu pozu 30-60 saniye arasında uygulaya-rak, stres ve gerginliğinizi üzerinizden atabilirsiniz.
VİPARİTA KARANİ
Viparita Karani pozunu duvar destekli uygulayarak, kalçanızın altına bolster koyabilir-siniz. Sırt üstü uzanın. Bacaklarınız duvara dönük olacak şekilde, duvara iyice yakla-şın. Bacaklarınızı dikey tutmaya yetecek kadar bacak kaslarınızı aktif tutun. Kalçanızın ve bacak arkalarınızın duvara iyice dayandığıdan emin olun. Bacak arkalarınızın ve boynunuzun rahat hissetmesi önemli. Kollarınızı iki yana açın ve vücudunuzun üst kısmı olabileceği en rahat pozisyonda olsun. Göğsünüzün yükselmesine ve kaburgalarınızın genişlemesine izin verin. Yapmanız gereken tek şey bırakmak ve nefesinize odaklanmaktır. Yorgun bacakları ve ayakları canlandırmak için harika bir pozdur. Kalbi dinlendirerek, sinir sistemini sakinleştirir. Viparita Karani pozunda istediğiniz kadar kalabilirsiniz.
Pozdan çıkmaya hazır hissettiğinizde, dizlerinizi karnınıza çekip sağa doğru yuvarla-nın ve ne kadar istiyorsanız o kadar kalın. Hazır hissettiğinizde ellerinizden destek alarak nazikçe doğrulun. Ellerinizi göğsünüzün önünde birleştirin.
NAMASTE