Yoga pratiğinde ne çalıştığımız kadar o konuyu nasıl çalıştığımız da aynı derecede büyük bir fark yaratır. Yoga dediğimizde bedenden başlayarak karşımıza çıkan çok katmanlı karmaşık yapıları, sayısız yolla çalışabiliriz.
Belki de bu yüzden bir kez başlayan ve düzenli pratik ile içinde derinleşen herkes için yoga, önemli bir hale gelir. Yoganın tüm bu çeşitli, renkli dünyasının içinden bugün size kendi dünyamda da faydasını gördüğüm bir teknik olan Ladder Flow’dan bahsetmek istiyorum.
Bugün uygulandığını gördüğümüz yoga pratiklerinin hemen hepsi, her ne kadar birbirinden farklı gözükse de köklü bir temele dayanır. Beslenilen tüm kanalların bir ürünü olarak tüm sekansların kendilerine dayandıkları ve içinde geliştikleri silsileleri vardır. Fakat bence tüm bu entelektüel veriden daha önemli olan şey yogayla ilgili olarak keşfetme ve deneyimleme merakı. Deneyime dökmediğimiz bir bilgiyi kullanamayız. Yoga üzerinden kazandığımız gerçek bilgi ise pratiğini yaptığımız kadardır. Kendimizi tanıdığımız kadarıyla güvenli sınırlar içinde olduğumuz bu yerde çok fazla veriye dayandırmamıza gerek olanmadan, bugün kendiniz keşif yapıp test edebileceğiniz bir vinyasa akış tekniğinden bahsetmek isterim.
Ladder, İngilzce anlamıyla en basit, iki direk ve yatay çıtalardan oluşan, merdivenlerdir. Her merdiven gibi tırmandıkça yükselir, tımandıkça yeni bir şey görürsünüz. Modern vinyasa yoganın da akış tiplerinden biri adını buradan alır. Ladder flow aynı düşünce örüntüleri gibi tekrar eden hareketlerin, aynı bir tekerleme gibi birbiri üzerine binerek ve sonunda kendi mecazınca anlamlı bir cümle kurarak oluşturduğu hareketli akışlardır. Duruşa değil sürece odaklanılan bu tarz derslerde amaç aslında bilerek ya da bilmeyerek tekrar tekrar kendimizi içinde bulduğumuz hallerde, bu kez matta hazır olarak kendimizi gözlemlemek.
Tarif: Basit bir sekansla başlayın. Temel bir yoga geçişi, bir ısınma. Üzerine inşa edebileceğiniz bir kaç harflik bir temel. Bir kaç defa bu sesleri test edin. Deneyin, titreşimlerini duyun. Ardından bir harf, bir asana daha ekleyin. Yeniden yapın. Sonra bir veya bir kaç asana. Belki ilerledikçe başında konuya ısınırken kullandığınız ve o ana kadar yeterince tekrarladığınızı hissettiğiniz bir kaç asana kendiliğinden elenir ve işiniz kolaylaşır. Başından eleyerek ve sonuna ekleyerek yavaş yavaş, sindire sindire ilerleyin. Bu mikro akışın tamamlandığını hissettiğinizde belki küçük bir soğuma ve kendinizi savasana pozunda dinlenmeye bırakın.
Yaşamda da pek çok şey, Ladder Flow gibi içinde barındırdığı tema kendi turunu tamamlayana kadar katlanarak açılır. Belki yeni bir dil ile ve mat üzerinden yaşama bakmak, aslında her yerin ışık olduğu gerçekliğini de hatırlatarak, ışık göremediğimiz bir yerdeki ışığı yakar. Akışın yaşamınızı kolaylaştırması dileğimle.
Yazan: Burcu Tuncel
Not: kubayoga.com üzerinde yer alan tüm teknikler kişisel pratik içindir. Konunun uzmanı olmayan birinin üçüncü bir şahısa aktarmasına uygun değildir.