Bağ dokunun bu anlamda çeşitleri kısaca gevşek, fibröz bağ doku, elastik bağ doku, sıkı, paralel, fibröz bağ doku, düzensiz bağ doku ve retiküler bağ doku olarak sınıflandırılabilir.
Lenf dolaşımı ve bağışıklık sistemi ile ilgili ana görevleri gevşek fibröz bağ doku üstlenir. Bu doku ile ilgili ayırt edici bir özellik içindeki lenf ve bağışıklık hücrelerinin bolluğu ve pek çok sinir ucu, hareket reseptörü, beze ve farklı hücreler içermesidir. Bu doku tipi bedendeki bağ dokunun çoğunluğunu oluşturur.
Fasya araştırmalarınca kabül göre fasya egzersiz programının üçüncü basamağı olan “yenilenme”, fasya egzersizlerinin aynı zamanda bağışıklık sistemini de belirgin olarak güçlendiren kısmıdır. Bağ dokudaki suyu deşarj etme görevi bu bölümün ana başlığıdır ve pasif stretch ya da foam roller gibi yumuşak kompressif uygulamar içeren egzersiz formları bu sınıfta değerlendirilir.
Esneme ya da kompressif masaj olduğunda dokulardan su deşarj olur. Bu çalışmayı takiben girilen dinlenme fazında da dokulara suyun hücum etmesiyle matriks hidratasyonu meydana gelir. Yapılan şey süngerimsi bağ dokuyu farklı akslarda itmek, ya da sıkıştırmaktır. Bu olurken, bazı terapistler yapılan uygulamanın lenf dolaşımına zarar vermemesi için lenf kanallarına paralel hatta gerçekleşmei gerektiğini savunurlar. Fakat aslında dokulardaki suyun yüzde 90 kadarı kılcallar aracılığıyla boşalırken yalnızca yüzde 10’luk bir kısmı lenf dolaşımı çekmektedir. Dolayısıyla kar-zarar hesabı ile bu tarz uygulama yaparken olabildiğince çeşitli akslarda pratik yapılması önerilir. Fakat bütünü dikkate alarak ve lenf dolaşımını güçlendirmek maksadıyla aynı kuru fırçalamada olduğu gibi ayaktan başa ve kalbe doğru rolling yapmak önerilir.
Lenf dolaşımını uyarmanın pek çok yönteminden bazıları ise tetik nokta masajı, manuel fizyoterapi gibi uygulamalardır. Fakat bana kalırsa bu sistemle ilgili en pratik nokta tüm uygulamanın bireysel olarak yapılabilmesi, ve özel rahatsızlıklar yoksa ikinci bir kişiye gerek kalmamasıdır.
Lenf sisteminin sağlıklı çalıştığının bazı göstergeleri:
Lenf sisteminin bağışıklık sistemi ile ne kadar ilişkili olduğu düşünülürse, yukarıda gözlemler aynı zamanda bedensel sağlık ile bağışıklık sisteminin de doğrudan ilişkisini ortaya koyuyor.
Peki gündelik yaşamda egzersiz rutinini kolaylaştırmak ve lenf sağlığını desteklemek için neler yapabiliriz?
İşte lenf sistemini sağlıklı tutmak için gündelik yaşam ipuçları:
. İçtiğiniz su miktarına dikkat edin. Özellikle yoğun meditasyon dönemlerinde, egzersiz yapıyorsanız su tüketim miktarınızı artırabilirsiniz.
. Bağırsak sağlığınıza önem verin.
. Lenf dostu fasya egzersizleri yapın.
. Nefes egzersizlerine zaman ayırın.
. Enflamasyonu artırıcı gıdalardan uzak durun.
Sağlıklı yaşam, pek çok kişi için, zamanla, zorlamadan ve adım adım inşa olan bir süreç.
Bedeninize iyi geleni kendiniz keşfetmeye yaklaştığınız sağlıklı günler dileğimle…