Bedenin akıllı mimarisinde pek çok dinamik kavis ve kubbe bulunur.Bedendeki biyodinamik statik denge kuramını “Biyotensegrite” terimi ile açıklarız.
Buckminster Fuller’a atfedilen “Tensegrite” terimi anatomi diline mimariden geçmiştir.
Bedenimizde bu dinamik yapı içinde stresi göğüsleyen ve stresin formunu ve şeklini değiiştiren yapılar vardır.
İşte bedendeki kubbeler ve kavisler bedendeki biyodinamik stresin sağaltılmasında görev alan şok emici devrelerdir.
Bedendeki bu yapılardan bazılarını “Diyafram”lar olarak biliriz.
Fasyada bütünlük varsa, bedendeki diyaframlar koordine çalışarak sistemin sürdürülmesini kolaylaştırır.
İşte bedenimizdeki beş diyafram:
1-Pelvik taban
2-Diyafram(Inferior torasik apertür)
3-Ağzımızın tabanı, hyoid
4- Superior torasik apertür
5-Tentorium Cerebelli
*Bonus: Ayaktaki tüm kavisler
Yoga kültüründe bu diyaframlardan 1.si yani pelvik taban, kök çakra ile ilişkilendirilir. Fasya anlayışında bedenin herhangi bir bölümünde olan diğer tüm bölümleri etkileyebilme potansiyeline sahiptir. Özellikle fasya hatlarından Deep Line denilen en derindeki hatlar ile temasta olan alanların ise tüm bedende içten dışa ve dıştan içe daha yoğun bir etki gösterdiğini biliyoruz.
Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmaya göre kişinin hareket sözcük dağarcığı, günlük postür kullanımı ve nefes alış biçimi (dilin ağzın içindeki dinlenme alanı, nefes alış-veriş süresi, basınç faktörü, solunum anatomisindeki elemanların katılımı gibi etmenler) pelvis hizalanmasını etkiler. Pelvik tabandaki asimetri pelvik taban kaslarının tonusunun farklılaşmasına neden olur. Pelvisteki asimetri bedenin distal bölgelerinde hizalanma anomalileri olarak ortaya çıkabilir. Tim&Mazur-Bialy 2021
Yogada farklı farklı postürler sergilediğimiz pek çok duruşta yapılan ne olursa olsun diyafram ve pelvik tabanın bekçiliğini yaptıkları iç basınç değerlerini badhalar ile koruruz. Dolasıyla bandha, dirişti, mudra gibi uygulamalar asana ile birleştiğinde pratiği yalnızca derinleştirmekle kalmaz, aynı zamanda beden bölümlerini ayrışmaktan korur ve fasyal zincirleri aktive eder.
Pelvisten bedene yayılan her durum için ilk baktığımız yer ayaktır. Ayakla ve bacaklar aynı köklerin uzantıları gibi yeryüzü ile ilişkimizi düzenler.
Bedendeki tüm yapılar birbirine bağlıdır ve birbirlerine göre pozisyon alırlar. Araştırma kadınlardaki ayak bileği açılanmasının pelvis açılanmasını etkilediğini gösteriyor. (Chen et. al. 2005, Chen et. al. 2009 ve Lee 2019’a göre)
Pelvik taban sağlığı ya da yogada çakra temelli çalışmalar yaparken yakın ve uzak görünen beden bölümlerini belli bir kurgulama ile ele alırız. Pelvik taban için hem yukarıdan aşağı, hem aşağıdan yukarı, hem de bambaşka bir yerde, ilgisiz görünen alanlarla çalışmak ve sonuç almak mümkündür.
Bedende aşağıdan yukarıya şok emici devreler;
1-Ayak bileğinin plantar fleksiyonu
2-Ayağın pronasyonu
3-Dizin fleksiyonu
4-Kontralateral pelvik hareket (Nygaard et. al. 1996, kadın atletlerde plantar fleksiyon açısı ve esneklik üzerine bir çalışma)
Bedendeki şok emici devrelerin iyi çalışıp çalışmadığını, bedendeki kavislerin hareketi ve esneklik-stabilite ilişkisine bakarak ölçmek mümkün.
Ayak hizalanması pelvik taban hizasını etkiler fakat çözüm ve sebepler danışana özeldir. (Julie Hammond)
Yukarıdan aşağıdaya bakarken ise çok çeşitli metodları uygulamak mümkün olmakla birlikte en basit yaklaşımlardan biri diyafram ile çalışmaktır.
Park, H. Dongwook, 2005 Diyagram Pelvik taban ilişkisini ortaya koyuyor. Diyaframdaki stres pelvisi etkiler ve dahası bir bozukluk ya da anormalitede kaslar durumu sürdürmek için çalışma biçimlerini değiştirerek bölgesel ayrışma yaratırlar. Diyaframın adapte olamaması yukarıdan gelen kompresyon olarak adlandırılır ve intraabdominal basıncı değiştirerek pelvisin çalışma biçimini ve stresi ele alış biçimini değiştirebilir.
Bedenimiz dünyaya titreşimsel bir alma verme ilişkisi ile bağlanır. Bu ilişkinin kalitesi bedenin fasyal sağlığı ile doğrudan orantılı. Buddhistlerin “Yeri öper gibi yürümek” dediği, ayaktan yukarıya o titreşimi nasıl süreçlendirdiğiniz üzerine kendinizle çalışmak, kendiniz için bir hediyedir.