Yoga yaptıkça, belirli amaçlarla düzenlenmiş çok günlük çalışmalarla muhatap olarak sahip olduğumuz yapıyı daha kapsamlı bir şekilde çalıştırabiliyor, pratiğimizi çeşitlendirebiliyoruz. Bu şekildeki özel çalışmalar ihtiyaca uygun yapıldığında beden ve ötesinde pek çok olumlu değişiklik getirebiliyor.
Her pratiğin fasya çalışması içermesi beden için gerekli değildir. Zira fasya çalışması yoğun bir metabolik reaksiyonlar zinciri başlatır ve aslında günlük hayatta da mesela belli bir süre oturunca gerinerek, kalkıp dolaşarak, esneyerek aslında iç güdüsel olarak fasyayı kçücük de olsa uyarırırız.
Bu nedenle başlangıçta haftada maksimum iki-üç kez gibi ders sayıları, fasya entegre egzersiz için yeterlidir. Fakat günlük hayatta yaptığımız diğer pratiklerin de fasyaya bir etki gösterdiğini hatırlarsak özellikle bu çok günlük çalışmalardan aldığımız verimi artırabiliriz.
Araştırmalara göre ısrarlı ve fazla tekrarlı pratik, ya da rutini değistirmeden yoğun antrenman yapmak fasya örüntüsünü sıkı ve katmanlı bir hale getiriyor. Fasya örüntüsünün gevşek olması da, fazla sıkı ya da yoğun olması da bedeni verimli kullanmamaya işaret ediyor.
Bir battaniye düşünün. Cok gevşek örülürse kendisinden beklenen fonsiyonu yerine getiremezken, çok sıkı olduğunda da sertleşir, eğilip bükülmesi zorlaşacagi için kullanmak istemezsiniz. Fasyanın elektrik iletken bir yapısı oldugunu da hatırlayarak bu kez elektrikli bir battaniye hayal edin. İçinde battaniyeyi ısıtmak üzere kurgulanmış belli bir donanım var. Bu donanımın enerji sarfiyatı açısından bir maliyeti var. Siz bu donanımı sistemin kaldırabileceginden fazla hale getirirseniz çok geçmeden ilgili bölümlerde aşırı elektriksel yüklemeden dolayı yanma, kısa devre gibi haller görülmesi de oldukça mümkün.
Bedende aşırı ve sık fasya, fazla duyarlı bir sistem demek. Aynı zamanda bedenin sağlıkla calışması için gerekenden fazla bir enerji sarfiyati, bedenin iç kaynaklarının hızla tükenmesine de işaret ediyor. Her anlamda yorucu olan bu durum, bazı araştırmalara göre osteoartriti tetikleyen bir sebep.
O halde günlük tekrarı olan pratikler içindeysek, beden ile ilgili bazı şeylere dikkat etmekte fayda var. Öncelikle yaptığınız pratiğin o süre içinde bedenin aldığı tek bakım olmamasına özen gösterirseniz işiniz bir hayli kolaylaşır. Yin yoga, ağırlık çalışmak, farklı yoga tarzlarını deneyimlemek, bedeni farklı akslarda çalıştıracak pratikler yapmak, hatta günün haline, hissettirdiğine göre bedende de bir bakış açısı geliştirmeye yönelmek, beden açısından tek düzeliği kırar ve böylece yaptığınız pratikten daha yüksek bir fayda görme şansınız olur.
Burcu Tuncel