Boyun ile ilgili kadim metinlerde pek çok pasaj geçer. İncil’de “boynu ağrıyanlar”dan bahsedilir. Kur’an’da “Boyun bağları”; bedenselliğin bağları, “boynuna vurmak”; vehim üzere sabitlemek gibi pek çok mecaz yer alır.
Boyun, sosyal etkileşim için önemli olan kranial 11. Sinir ile ilişkilidir. “Modern tıp”ın günümüze kadar olan yaklaşımı, sebepleri dışarıdan içeriye doğru aramaya yönelik olsa da, daha yeni yeni keşfetmeye başladığımız Polyvagal teori, strüktürü içeriden ve temelden düzenlemeye kapı açtı. Polyvagal teorinin öncülerinden Steven Porges ve Stanley Rosenberg’e göre, vagus dediğimiz kompleksin dallarını oluşturan bu ana sinirler yalnızca başımızı, boynumuzu, yüzümüzü değil, hayatımızı yönetiyor.
Son araştırmalar gösteriyor ki gündelik yaşamda yaşamsal fonksiyonu epey önemli bu sinirler çalışmadan da insan, çevreyle, bedenle, kendi ile etkileşimi zayıf bir ömür yaşayabilir. O halde belki de boyun gibi basit bir odaktan yola çıkıp, kadim öğretilere dokunduğumuz bu yerde keşfedebileceğimiz bir gerçek, gerçekte yüksek kapasite insan olmayı öğrenmeye gelmiş olduğumuz.
Boynunuz ağrıdığında Stanley Rosenberg, Vagus Siniri’nin Şifa Gücünü Keşfetmek kitabında her gün uygulayabileceğiniz çok basit, temel bir egzersizden bahseder. Yani belki de bazılarında yaşam boyu pasif kalmış bir mekanizmayı beş dakika içinde çalıştırabilecek değerli bir teknik sunar. Basitçe elleriniz başınızın arkasında kenetli olarak sırt üstü yatarak yapabileceğiniz bu egzersizi yukarıda paylaştığım kitapta bulabilirsiniz.
Boyun ağrısı fasya açısından söz konusu bölgenin sağlıkla tetiklenmemesi nedeniyle de oluşabilir. Fasya egzersizlerini boyun için kullanırken entegre edilebilecek bir metod ağırlık ile çalışmak. Boyun bedenin arkasındaki “Back Line” kapsamında da değerlendirildiği için egzersiz yaparken lumbar fasyayı gevşek tutmak, boynu olabildiğince rahat bırakmak ve geçmişte pek çok pratisyenin şüphe ile yaklaştığı, omurga kavisini artırarak yapılan ağırlık-salınım entegre egzersizler şifadır. Yaklaşımım öğrencileri, sırtlarını çok dar bir tshirt giymiş gibi hissetmeleri için yönlendirmek oluyor. Bu şekilde ısrarla, ve şevkatle yapılan bölge odaklı egzersizin pek çok şey değiştirdiğini göreceksiniz. Konvansiyonel egzersiz rutininden çıkarak böyle bir odakla çalışmak istediğinizde ısınma ve soğumalar hariç olarak kan akışını sürekli o bölgede tutacak bir egzersiz kurgularsınız. Günlük pratiğe uygun olmayan bu metod haftada bir ya da iki kez uygulandığında, hele bir de sonrasında matriks hidratasyonu için bir uygulama yaparsanız, gününüzü değiştirebilir.
Her yerde bulabileceğiniz basit, foam roller ve topla yapılabilen self masaj teknikleri, özellikle boyuna komşu olan trapez kasları ve başın arka-alt bölümündeki fasyaya yapılan küçük dokunuşlar da boyun için faydalı olabilecek uygulamalar arasında. Yüz yogası, göz yogası gibi tekniklerin ise değeri paha biçilemez. Benim yaklaşımıma göre tüm bu tekniklerle ilgili en güzel şey yaşamınızı güzelleştirmeye dönük olarak sadece kendiniz uygulayabileceğiniz metodlar sunuyor olması.
Boyun ağrısı, astrolojik göstergelere bakmaya ya da dışarıda üçüncü bir görüşten destek almaya dahi gerek olmadan o anda büyük kararlar alınmamasının iyi olacağını bildiren bedensel ve öznel bir iç işarettir. Ağrıyla çalışmak ise öze ve hakikate doğru açılan bir kapı.
Burcu Tuncel