Bazen temel neden o olmasa da toksik metallere maruziyet enerji düşüklüğü, ruh hali bozuklukları ve bilişsel değişimlere katkı sağlıyor. Daha önceki yazımda detaylı olarak açıkladığım gibi ağır metaller vücudumuza çiftlik balıkları, kirlenmiş su, diş dolguları ve evde kullandığımız çeşitli eşyalar yoluyla geçiyor ve hücreler içinde yıllarca depolanabiliyor.
Peki ağır metal zehirlenmesi geriye döndürülebilir bir süreç mi?
Ağır metal detoksunun temel amacı biriken ağır metalleri beyin ve sinir sisteminden atabilmektir. Karaciğer temizliğinde olduğu gibi böbrekler, karaciğer, kalp, lenf sistemi ve solunum sistemi de süreçten faydalanacaktır. En iyi bilinen detoks yöntemi kelasyon (chelation)dur. Evde uygulanabilir bir yöntem olsa da aslında doktor kontrolünde uygulanması gereken, bazı yan etkileri de olabilen tıbbi bir tekniktir. Toksik metallerin kelasyon ajanlarına bağlanması ve sonrasında çözünerek idrar yoluyla atılması sağlanır ve bunun için asil olarak glutatyon gibi küçük moleküller kullanılır.
Diğer bir detoks yöntemi isi beslenmede temel değişiklikler yapmak ve takviye edici gıdalar kullanmaktır. Böylelikle metaller daha küçük moleküllere parçalanır ve idrar, diski, ter ve hatta nefes yoluyla vücuttan atılır.
Ağır metal detoksunun faydaları:
Detoksta hangi gıdalar tüketilmeli?
Alkol ve islenmiş gıdalar gibi detoks suresince özellikle uzak durulması gereken bazı gıdalar da var. Örneğin pirinç, özellikle de esmer pirinç yüksek oranda arsenik içerdiği için tüketilmemeli. Büyük ve uzun yasayan balıklardan yüksek miktarda cıva içerebildiği için kaçınılmalı. Bedeni toksik metallerden arındırmak hem zaman hem de adanmışlık gerektiriyor. Günlük yasam stiliniz ne kadar sağlıklıysa bu temizlik sureci de o kadar kolaylaşıyor.
Sağlıklı günler,
Editor: Şirin Arda
Kaynak: https://www.medicalnewstoday.com/articles/327317
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31109617/